Homeopatia cfare eshte e per cfare semundjesh perdoret

Eshte nje dege e mjekesise shume e lashte qe bazohet mbi rregullin qe ne latinisht thuhet -similiasimilibus curentur- princip qe nuk ka ndryshuar as ditet e sotme.Afersisht 200 vjet perpara Hahnemann, mjek german, pati intuiten te vezhgoje se si nje substancee caktuar ne perqendrim te larte shkakton nje semundje te caktuar, me simtomat e veta . Ndersa edhene ne doze te holluar homeopatikisht dhe te dinamizuar shkakton te njejten semundje por qeanullon te paren.

Hollimi i ilaceve homeopatike eshte me baze dhjetore e qindore (1:10, 1:100). Pasi behet hollimi,ilaci i nenshtrohet dinamizimit (fuqizimi i efektit), nepermjet aparaturave qe realizojne njelloj “tundje” horizontale apo vertikale .

Per hollimin e ilaceve procesi nis nga nje solucion alcoli i nje substance, ose nga thermimi melaktoze (pluhur i bardhe) ose ngjyerja e disa kokrrizave te vogla me substancen medicamentoze.Nje tjeter karakteristike e vecante e ilacit homeopatik, pervec hollimit e dinamizimit, eshte edhe ngjajshmeria si ne nje pasqyre e simptomave, qe shkakton ilaci iperqendruar, me semundjenqe paraqet i semuri. Per shembull qepa kur qerohet shkakton lotim dhe kruajtje te syve. Ndersa eholluar dhe e dinamizuar homeopatikisht perdoret per trajtimin e konjuktivitit (skuqja e kruarja esyrit).Nje tjeter shembull:pickimi i bletes shkakton enjtje, skuqje, kruajtje te zones se prekur, psh te nyjesse kembes. Bleta (insekti i plote) i thare e i shtypur ne havan si dhe i holluar me alkol e i dinamizuarperdoret per trajtimin e enjtjes e skuqjes se nyjes se kembes..

Vertetesia shkencore e vepres se Hahnemann-it eshte e bazuar mbi punen e tij eksperimentueseprej 6 vjetesh, per vertetimin e principit te sherimit homeopatik. Ai kreu shume eksperimente menjerez vullnetare, te shendoshe apo te semure, duke dhene substanca nga me te ndryshmet e dukevezhguar shenjat e semundjes apo te sherimit. Gjithe kjo pune e durueshme u be para se tu paraqisterezultatet perfundimtare mjekeve te tjere dhe perpara se te publikonte vepren e tij qe eshte shumeaktuale edhe ditet e sotme.

imagesCATVQWG01796 eshte viti i uficializimit te HOMEOPATISE. Edhe sot e kesaj dite jane te shumta perkthimet eripublikimet e vepres se tij per vleren e madhe shkencore qe permbajne.
Homeopatia mund te praktikohet ne te gjitha fushat e mjekesise, qofte per parandalimin apo perkurimin e semundjeve te ndryshme. Gjthashtu mund ta perdorin personat qe duan te mjekohen memjekesine natyrore, pa perdorur ilacet kimike; ne personat qe paraqesin alergji nga ilacet kimike sidhe pamundesia e perdorimit te ilaceve te tjera per shkak te efekteve anesore qe paraqesin.